Service afspraak NL
Terug naar overzicht
Volgende nieuwsbericht

Optische en geluidssignalen in de nacht

Het IFV heeft recent onderzoek gedaan naar het gebruik van optische en geluidsignalen in de nacht bij hulpverleningsvoertuigen (Instituut Fysieke Veiligheid, 2021). Hieruit is onder andere gebleken dat niet altijd de wettelijke akoestische signalering word gevoerd bij nachtelijke spoedritten. Een van de redenen is om geluidshinder voor de omgeving te beperken.

Om de kloof tussen praktijk en regelgeving te dichten is het mogelijk om af te wijken van de huidige norm en te werken met verschillende standen voor het geluidssignaal, mits de wetgeving hierin wordt aangepast.

Marelko houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en biedt al een mogelijke oplossing met een 4 standen sireneversterker. Deze versterker geeft de mogelijkheid te schakelen tussen dag- en nachtstand tussen 2 en 4 luidsprekers. Daarnaast bestaat er de optie om de geluidssterkte te koppelen aan de snelheid van het voertuig of aan te passen aan het omgevingsgeluid.

Deze oplossing biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de wetgeving en daarnaast de overlast van de sirene te beperken zonder dat de veiligheid van het verkeer en de hulpverleners in het geding komen.

Lees het hele onderzoek van het IFV hier: https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210119-IFV-Vervolgonderzoek-gebruik-van-OGS%20in%20de%20nacht.pdf

Deel nieuwsbericht
Top